Anyagmínőség

A soft-lemez rétegfelépítése nagyon hasonlít a Ruukki Hungary Kft. által gyártott többi színes bevonattal ellátott acéllemez termékéhez. Az acélmag minősége DX52D jelű, 300 N/mm 2 folyáshatárú lágyacél, mely mindkét oldalon kb. 20 mikron vastagságú (275 g/m 2 ) tűzihorganyzással van ellátva. A cink rétegre passziváló, majd pedig primer réteg kerül, melyek biztosítják a színes bevonati réteg megfelelő adhézióját, illetve az acélmag további korrózióvédelmét. Az 50 mikron vastagságú, poliuretán bázisú bevonati réteg (Pural Matt) biztosítja a színtartó, szép külső megjelenést és ellenáll mind a kézi, mind a gépi korcolás alakítási munkái által okozott igénybevételeknek.

Jelenleg lágylemez termékünk négyféle (RR22 – cinkszürke, RR23 – szürke, RR43 – rézszínű és RR750 – téglavörös) színben, tekercsekben kerül kiszállításra, a minimális rendelési mennyiség 50 fm. Igény esetén azonban cégünk többféle színű soft-lemez beszállítását is tudja biztosítani a megbízható, finn Ruukki minőségű bevonatolt acéllemezből.

Alkalmazási területek

A soft-lemez felhasználása alapvetően két területet ölel fel, tetőfedések, illetve falak homlokzatburkolására használják. Tetőfedésként történő alkalmazása sokkal gyakoribb a falburkolatként való felhasználásnál, ezért a következő fejezetekben ezen alkalmazás főbb műszaki tudnivalóit ismertetjük.
A soft-lemezes fedést elsősorban alacsony hajlású tetők esetében ajánljuk, ott, ahol az egyéb fedéstípusok (pl. cserepes- lemez 14° alatt) a kis tetőhajlás miatt már nem alkalmazhatók. A soft-lemezes tetők minimális hajlásszöge 5°. Megjegyezzük azonban, hogy a fémlemez fedés magastetők esztétikus fedési anyagaként is kiválóan alkalmas.
Másrészről az íves tetők, kupolák vízzáró fedéseként is a fémlemez fedés a legalkalmasabb, ilyen esetekben bizonyos egyéb fedési módok szóba sem jöhetnek.