Síklemez

Tálcás burkolat

Design elemek

Mi az a COR-TEN?

 

A COR-TEN nagy szilárdságú, alacsony ötvöző tartalmú, hegeszthető szerkezeti acél, rendkívüli időjárásállósággal. Az acél kémiai összetétele lehetővé teszi egy rozsdaréteg kialakulását, amely az építmény mechanikai tulajdonságainak megváltoztatása nélkül bevonja az építményt. Ez a rozsdaréteg nem csak megvédi az acéltermékeket az elemekkel szemben, de egyedi felületet is biztosít, amely láttán a legtöbb ember megtorpan.

Mi több, még környezetbarátabb is, mint a hagyományos acél.

 

Rozsda- mint védelem

 

Az időjárásálló acélok rendkívül nagy szilárdságúak és egy patinát képező rozsdaréteg által védettek, mely réteg a váltakozó nedves és száraz környezeti viszonyoknak kitett anyagon végbemenő oxidációs folyamat során alakul ki. Ennek köszönhetően a festetlen időjárásálló acélok minimális karbantartást igényelnek, mivel a patina meggátolja az acél további rozsdásodását.

 Patina képződés folyamata:

 

Az acél először ugyanolyan módon kezd rozsdásodni, mint a hagyományos lágyacél, ahogy nedves és száraz körülményeknek van kitéve. Az idő múlásával azonban a rozsdaréteg patinaréteggé alakul át, a színe pedig a friss, újonnan kialakult narancssárgás-barnáról világos- vagy sötétbarnára változik.

A változás sebessége és az acél végső színe függ a helyszín környezeti viszonyaitól és a szennyezés mértékétől – a kénes, sűrű környezet felgyorsítja az oxidációs folyamatot, sötétebb patinát eredményezve. A nedves és száraz körülmények gyakori periódusai szintén felgyorsítják az oxidációt. A teljes oxidációs folyamat általában 2–6 évig tart. 


 

Egyediség minden projektben

 

A hagyományos acéltól eltérően az időjárásálló acél matt felülettel rendelkezik, amely csökkenti a jellegzetes fémes visszatükröződést. A különféle bronzszerű megjelenést – amely idővel változik, ahogy a felszín öregszik – az oxidációs folyamat hozza létre, amely biztosítja, hogy minden egyes projekt egyedi legyen.

A COR-TEN acél jellegzetes és vonzó külsőt kínál irodaházak, magánházak, közterületeken lévő műalkotások és egyéb szabadtéri installációk számára.


Az alacsony karbantartási költségek mellett kevésbé van szükség a korrózió megelőzésére, ami kevesebb festék és oldószer használatát jelenti, környezetbarát választássá téve ezzel a COR-TEN  acéltermékeket.

Jellemzően épületek, távvezeték-oszlopok, hidak és sok más építmény szerkezeti elemeiként alkalmazzák.