Vogl

Fade

A magasabb szintű akusztikai követelmények és a piaci igények megváltozása miatt, cégünk 2017-ben elkezdett foglalkozni akusztikai burkolatok szerelésével is. Az általunk használt akusztikai burkolatok:

  • Vogl vakolható akusztikai lapok,
  • Fade akusztikai rendszer (Ecophone üveggyapot akusztikai szigetelés).

Ezen burkolat típusokat komplett rendszerben háttérvázzal, szükséges szigetelés szerelésével, illetve színre festés vagy szórt vakolattal történő ellátásával végezzük.

Akusztikai munkák közül a legnagyobb kihívást a Parlamenthez tartozó alagút rendszer akusztikai burkolat szerelése jelentette, ahol 3D elemek, világító sávok és vakolt rendszer szerelése volt a követelmény.

Az akusztika

Az akusztika a mechanikai rezgések és hullámok levegőben, szilárd testekben és folyadékokban való keletkezésével és terjedésével foglalkozik.

Alkalmazási területei közül, számunkra a térakusztikának van jelentősége. Az akusztikai kezelés során ugyanis a helyiségben keletkező hangokat kezeljük, a szoba vagy terem belső kiképzéséből eredő hangtorzítást és visszaverődést csökkentjük. Ennek megvalósításában nyújtanak segítséget az akusztikai panelek is.

A panelek olyan speciális anyagból és kialakítással készülnek, ami által képesek a nem kívánatos hangokat a térben csökkenteni vagy megszüntetni.

Az első lépés a mérés

A panelek a mély, közép és a magas frekvenciákon fejtik ki hatásukat, a visszhang és a visszaverődő hangok kezelésében tudjuk alkalmazni őket jó eredménnyel. A helyiség méretétől és adottságaitól függően – melyeket már az akusztikai mérés során kiszámítottunk – pontosan meg tudjuk mondani, hogy hány akusztikai panelre van szükség és azokat hol kell elhelyezni a kívánt eredmény eléréséhez. A panelek elhelyezése után az eredmény hallható és érezhető lesz.

Adott egy helyiség, amelyben elhelyezzük az adott készüléke(ke)t. Ez a helyiség épült fából, téglából, találhatóak benne bútorok, ablakok, vagy épp teljesen üres, csak székek, majd a székeken emberek. Ezek a körülmények mind módosítják az adott helyiség akusztikáját, emiatt lehet az, hogy minden készülék kicsit más hangon szól, attól függően, hogy hol hallgatjuk, hogy milyen a helyiség akusztikája. Az akusztikai kezelés során először tehát az adott helyiség akusztikájáról készítünk pontos adatokat.

Tervezés

Ha ismerjük a helyiség akusztikai paramétereit, akkor az akusztikai tervezés során olyan megoldásokat hozunk létre, amelyek segítségével a magas- és a mély hangokat, visszhangokat kezelni tudjuk.